|


|


|

Coğrafyası

    Coğrafyası

Doğu Karadeniz Bölgesinde Rize iline bağlı Çayeli ilçesinin bir beldesi olan Büyükköy Beldesi, 01.03.1953 yılında sekiz mahalle olarak nahiye hüviyetine ve belediyeye kavuşmuştur. Belediyemiz Altıntaş, Arkadere, Çaycılar, Çavuşlu, Demirciler, Gümüştaş, Merkez ve Soğuksu Mahallelerinden oluşmaktadır.

Beldenin güneyinde Güneysu ilçesine bağlı Bulutlu Köyü, Selamet Köyü ve Yeni Doğan Köyleri, doğusunda Çayeli ilçesine bağlı Derecik Köyü, Yıldızeli Köyü ve Karaağaç Köyleri, batısında ise Rize Merkez ilçeye bağlı Ketenli Köyü, Ak Pınar Köyü ve Gündoğdu Beldesi, kuzeyinde Çayeli ilçesine doğru Armutlu Köyü, Yeşilköy Köyü, Gürgenli Köyleri ile çevrili şirin ve sakin gök mavi yeryüzünün her karışı yemyeşil olan bir beldedir.

Belde topraklarının güney kısmı Altıntaş Mahallesinin dağları ile çevrili, kuzeyi dağlık bir arazi, dere boyu Çayeli ilçesine doğru giderken az miktarda düzlük alanlar bulunmaktadır. Dağlarının eteklerinde kurulmuş olan beldede fazla yüksek dağlar olmayıp, beldemizin en yüksek noktası Derecik Köyünde bulunan dağlardır.

Beldemizin Rize il merkezine olan uzaklığı 33 kilo metre, Çayeli ilçesine olan uzaklığı ise 11 km dir. Ayrıca beldenin güneyinden Güneysu ilçesine geçişi sağlayan Tuğuli Boğazı ve beldeyi Gündoğdu beldesine bağlayan değişik alternatif yol ağlarıda mevcuttur.

Karadeniz ikliminin hakim olduğu beldede tarım arazilerinin sulamaya ihtiyacı yoktur. Her mevsim yağış alan beldede ilkbahar ve sonbaharda yağış oranları olabildiğince artmaktadır. Son yıllarda meydana gelen aşırı yağışlar sel ve heyelanlarıda beraberinde getirmiştir. Kış mevsiminde kar kalınlığı zaman zaman bir, bir buçuk metreyi bulmaktadır. Ancak yağan kar toprakta uzun süre kalmadan, ortalama bir haftada eriyip akarsulara ve tarım arazilerine karışmaktadır.

Beldemizin Altıntaş Mahallesinden doğan Altıntaş Deresi, Demirciler Mahallesinden gelen Çukur Deresine katılarak az aşağısında Gümüştaş ırmağı ile birleşir. Merkez Mahallesi sınırları içinde Derecik Köyü’nden gelen dere ile birleşerek 3 km aşağıda Pehlivanlı Deresi ile birleşir ve 2 km aşağıda da Karaağaç Köyünden gelen dere ile birleşerek Çayeli’ne yakın bir kısımda da Kaptanpaşa Deresi ile birleşerek Büyük Dere adı ile Karadeniz’e dökülür.

Belde ekonomisi çay tarımına dayalı olup, yetiştirilen başlıca ürünler; çay, mısır ve taze fasulye gibi bölge iklimine uygun çeşitli meyve sebzelerdir. Tarım ve hayvancılık genellikle bireysel ölçüde yapılmakta olup, bazı hanelerde büyükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır.